SOSYAL MEDYADA İŞ DÜNYASI

Hayatımıza sosyal medyanın girmesi ile iletişim kurma ve birbirimizi etkileme yöntemlerimiz değişti. Sanki bir devrim gerçekleşti.İçinde bulunduğumuz yüzyılda hayata ilişkin tüm unsurlar hızla değişiyor. İnternet ise sadece 45-50 yıl önce keşfedildi ve dünyada ki değişim süreci daha da hızlı bir ivme kazandı. Bugün dünyada yine milyonlarca kullanıcı internette sosyal ağları ziyaret ediyor.Sosyal ağlar aracılığıyla iş geliştiriyorlar. Dünyanın çok bir küçük bir yere odaklanmasında, sanki küçük bir köy haline gelmesinde sosyal medyanın çok önemli bir rolü var.Sosyal medya duvarları,mesafeleri ortadan kaldırırken; insanları ve dolayısıyla iş dünyasını bir çok açıdan birbirine yaklaştırmayı başarmıştır.
İnsanın hayatına bu derece etkisi olan bu gücün iş hayatına da girmesi kaçınılmazdı. Bu gün şirketler, rekabet güçlerini artırmanın vazgeçilmez unsurlarından biri olarak interneti ve sosyal medyayı görüyorlar. Araştırmalar sonucu ve uzmanların ifadeleriyle dünya nüfusunun 2/3 ü herhangi bir sosyal ağı ziyaret ediyor. Ziyaret ettikleri platformlarda harcadıkları zaman ise internette harcanan zamandan üç kat hızla artıyor. Milyonlarca kişi sosyal medyada içerik üretiyor.Tüketicilerin,müşterilerin İnternet kullanımının ve sosyal medyada geçirdikleri sürenin artması; bu mecrayı şirketler ve marka açısından önemli bir pazarlama kanalı haline getirmiştir.Bu nedenle tüm markalar farklı stratejilerle sosyal medyada görünmelerini her gün daha fazla artırma gayreti içersindeler.
Sosyal medya için; en basit ifadeyle hedef kitlenin katılımının olduğu geliştirilebilir, etkileşimli ve içinde toplulukları barındıran ve bu toplulukları birbirine bağlayan çevrim içi iletişim kanallarıdır diyebiliriz. Bence İş dünyası için online bir aile ortamıdır.Şirketlerin bilhassa pazarlamada farklılaşmasının dijital mecra haline getirilmesidir.
Bilindiği gibi, Geleneksel medya; yayımcılık anlayışı üzerine kuruludur.Temelinde tek yönlü iletişimle mesajı kitleye ulaştırmak ve dağıtmak vardır.
Sosyal medya ise, kullanıcısı ile etkileşime giren ve iletişiminin iki yönünü de kullanan bir alternatiftir. Bu nedenle sosyal medya açısından bilinmesi gereken en önemli unsur tüm kullanıcıların bir birlerine çeşitli ilişkilerle bağlı olduğudur. Bu husus pazarlamacı açısından en önemli materyaldir.

Sosyal medyanın önemi
Sosyal medya ve dijital devrimin etkisi ile İş ortamı değişiyor. Son on yılda teknolojinin gelişimiyle birlikte değişen müşteri alışkanlıkları, pazarın dinamiklerini değiştirdi. On yıl önce evinden çıkıp işine giden, gazete ve dergi okuyan, radyo dinleyen, TV seyreden müşterinin hayatında artık internet ve online sosyal mecralarda var. Sosyal medyanın marka iletişimindeki önemi, hatta vazgeçilmez oluşu, artık herkes tarafından kabul ediliyor. Bu doğrultuda tüm markalar, farklı stratejilerle sosyal medyada görünmelerini artırmayı hedefliyorlar. Sosyal medya platformlarını ziyaret eden kişi sayısı yüz milyonları aşarken var olan potansiyel yeni sosyal paylaşım sitelerini doğuruyor. Bu özellikleri dolayısıyla sosyal medya; hem ticari hem politik alanda etkisini ve önemini giderek artırıyor.
Sosyal medya şu anda dünyanın bir numaralı internet aktivitesi kabul ediliyor. Sosyal medya platformları e- posta gönderme eğiliminin hatırı sayılı ölçüde azalması ve anlık mesajlaşma kullanılmasını yok denecek seviyeye indirmiştir. Tüm dünyayı saran sosyal medya; platformları ile müşterilerin ve hatta şirketlerin anlık alışveriş veya ticari kararlarını doğrudan etkiliyor.
Sosyal medya zaman ve mekân sınırlaması olmaksızın iş dünyasına paylaşım ve görüş alışverişinin olmasına esas olan bir iletişim imkânı sunuyor. Bir pazarlamacı için sosyal medya müşteriyi tanımanın en iyi ve en etkili pazarlama yoludur. Unutulmaması gereken en önemli konu, pazarlamacı sosyal medya sayesinde mevcut veya potansiyel müşterisi ile sürekli olarak her türlü bilgi alışverişi içindedir. Müşteriyi tanımak, onu ortamında yakalamak ve ona mesaj göndermekle uğraşmadan ona gerekli mesajı almasını sağlatmaktır. Bu nedenle müşteriyi kızdıracak, mutsuz edecek herhangi bir tutumdan kaçınılmalıdır.
Avantajları
1-Şirketinizin Marka bilinirliğinde ve şirket tanınırlığında artış olacaktır.
2-Sosyal medyada bulunarak hedef kitlenizin bulunduğu ortamda yer alacaksınız.
3-Bu sayede potansiyel müşterilerinizden sizi o ana kadar duymamış olanlar ile tanışma imkanı bulacak ve uzun vadeli ilişkiler kurabileceksiniz.
4-Müşterileri ve hedef kitlesi ile aynı seviyede bulunan, onların istek ve ihtiyaçlarına ilgi gösteren, olumlu yada olumsuz yorumları değerlendiren şirketler, hedef kitlenin gözünde yakın ve ulaşılabilir bir konum kazanmaktadır.
5-Sosyal medyada yer almak, hedef kitlenizdeki müşterilerin istek ve ihtiyaçlarını ve sektörünüzün pazarını yakından takip etmenizi sağlar
Satışlarda artış
Sosyal medyada başarılı uygulamalar satışların artmasına yardımcı olmaktadır. Sosyal medyada oluşturulan gruplara özel reklamlar, indirim kuponları, özel kampanyalar hem buradaki kitlenin artmasına yardımcı olur hem de satış olarak geri dönüş sağlar.
Rekabette avantaj.
Sosyal medyada bulunan ve başarılı projeler yürüten şirketlerin; müşterilerin gözünde rakip şirket ya da markalara göre öncelikli bir yeri olacaktır. Şirketinizi daha yenilikçi ve teknolojiye yakın bir şekilde konumlandırabileceklerdir.

Sosyal medyada başarılı olmanın yolları
Sosyal medyadan kısa ve uzun vadede beklentilerinizi netleştirmeden önce stratejilerinizi belirleyin. Neyi, ne zaman ve nasıl yapacağınızı bilerek adım atmanız işinizi kolaylaştırır. Şirketler açısından bakıldığında müşteriler ile tek taraflı iletişim kurulduğu, müşterilerin şirketi dinlemek dışında bir seçeneğinin olmadığı zamanlar gerilerde kaldı. Ciddi bir anlayış değişikliği yaşanıyor. Şirketlerin eski alışkanlıklarından kurtulmaları çok kolay olmasa bile sosyal medyayı şirket haber merkezi gibi kullanma isteği, kurumsal tondan açıklamalar yapılması, başarısızlığın reçetesi gibi gözüküyor. Söyleyeceğiniz her sözün karşılığındaki etkiyi önceden hesaplamaya çalışarak,daha çok takipçilerinizin konuşmasına izin vermek başarının yoludur.
Hedef kitleyi doğru tanımlayın - Sosyal medyanın kapsamlı yapısı içinde,pek çok küçük,özel ilgi grubu bulunmaktadır.Şirketinizin diğer kanallardaki müşteri profilini internet ortamında takip etmek,bunların istek ve beklentilerine özel sunuş yapabilmek onların daha çok ilgisini çekecektir.
Hızlı ve esnek olun - Bireyler sosyal medya uygulamalarında geçirdikleri yoğun zaman dikkate alındığında günün her saati bu ortamda çeşitli iletişim talepleri ile karşılaşmanız muhtemel olacaktır.Özellikle kendi yönettiğiniz girişimlerde,olup bitenleri günlük bazda takip ediyor olmak,çeşitli yorumlara ve isteklere mümkün olduğunca hızlı cevap vermek önemlidir.Bu amaçla şirketinizde insan gücü planlama yapmanız gerekmektedir.Şirket içinden kimlerin hangi görevleri taşıyacağı belirlenmelidir.Bu işlerle ilgili en azından bir kişiyi görevlendirmek çözüm olacaktır.Gerekirse konunun uzmanı şirket veya danışmanlardan bilgi desteği almak fayda sağlayacaktır.Farklı kişilerin farklı görüş ve beklentileri olabilir.Bu nedenle kurumsallık yerine esnek yaklaşımlar getirmelisiniz.
Müşteri ile irtibata geçin - İnternet mutsuz ve memnun olmayan müşterilerin ilk durağıdır.İnsanlar özellikle kendi çevrelerine yaşadığı olumlu veya olumsuz bütün tecrübelerini anlatırlar.Sosyal medya sayesinde bu haberler çok hızlı bir şekilde yayılabilir.Şirketinizin veya hizmetinizin zedelenmesine izin vermeyin.Sosyal medya takip araçları vasıtasıyla,kamu oyunun şirketiniz hakkındaki görüşlerini takibe alın.Müşteri hizmetlerini sosyal medyaya taşıyarak her şeyin kontrolden çıkmasını engelleyebilirsiniz.Böylelikle müşteriler farklı platformlarda görüş bildirmekten vazgeçer ve arama motorlarında şirketinizin negatif sayfa sayısı minimuma iner.
Şirketler özellikle ilk etapta takipçi sayısını artırmak için indirim veya kupon gibi kampanyalar düzenliyor.Fakat asıl iş bundan sonra başlıyor.Takipçilerinizi kaybetmemek için devamlı onlara hitap eden içerik paylaşmalısınız.Bu şekilde takipçilerinizi müşteriye çevirip uzun vadede elinizde tutabilirsiniz.
Hedef kitlenizi genişletin - Anketler düzenleyerek ve soru sorarak takipçilerinizin aktif olmasını sağlayın,beklentileri tespit edin.Bu hem imajınızı yükseltir hem de uzun vadede müşteri memenuniyeti olarak size geri döner.Online alışveriş sitesi sahibi iseniz sayfanızı Facebook sayfanıza entegre edebilirsiniz veya buradan Linkler paylaşarak cironuzu artırabilirsiniz.
Müşterilerinize ürünleriniz veya hizmetiniz hakkında fikir ve düşüncelerini paylaşması yönünde isteklerde bulunun ve geri bildirim talep ediniz.Bu şeklide şirketinizin müşterileri gözünde imajınız hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.Şirketler hedef kitlelerine sosyal medya sayesinde rahatça ulaşabilirler. Reklamlarla yeni müşteriler bulabilirler.
Sosyal medya politikası oluşturun – Kurumda çalışanlar ve kuruma dışarıdan hizmet veren temsilciler için ayrı bir iç politika ve takipçiler için ise ayrı bir dış politika oluşturun. Hedeflerinizin ve Temel değerlerinizin sosyal medya iletişimi ile nasıl gerçekleştirilecek, etik ilkleriniz nelerdir paylaşarak vurgulanmalıdır.
Önceden iş dünyası için şöyle bir yaklaşım vardı; Teknolojiyi takip etmeyen ve kullanmayan kurumlar geride kalır.Gelişen dünyaya ayak uyduramaz.Bu gün için sosyal medyada yerinizi almazsanız markanızı tanıtamaz ve gelişmenizi sağlayamazsınız,hedef kitlelere ulaşmanız zorlaşır.

Kaynak; Sosyal medya kulübü, Akademik sosyal medya eğitimi, / http://www.sosyalmarka.com/sosyal-medya Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi araştırma, Zuckerberg, M. (2011).


İlhan TANRIYAR / Proje ve Yönetim Danışmanı
www.ilhantanriyar.com