SORUMLULUĞUN BAŞARIYA ETKİSİ

“İşverenlerin çalışanlarında aradığı en önemli özelliklerden biri,sorumluluk sahibi olmaktır. Sorumluluk yük değil, çalışma etiğidir.”

İşletmelerde sorumluluk duygusu ve paylaşımını geçen sayımızda işlemiştik. Sorumluluğun yaş kategorilerine göre en üst seviyesi yetişkinlik devresi olduğunu sizlerle paylaşmıştık. Bu dönemde insanlar özellikle iş hayatına ve topluma en üst düzeyde katkıda bulunurlar. Sorumluluk bilinci gelişmiş insanlar bir tek iş hayatında değil; hayatın her alanında başarıya ve mutluluğa diğerlerine göre çok daha kolay bir biçimde ulaşırlar. Yerine getirilmesi gereken görevler, zamanında yapılması gereken işler iş hayatında kısaca sorumluluk olarak ifade edilir. Verimliliğin artmasında, çalışanlar için teknolojik alt yapı ne kadar güçlendirilirse bir o kadarda görev sorumlulukları yüklenmektedir. Çünkü günümüzde verimli olmak ve hizmetin gelişimi için çok yönlü ve üretken olma mecburiyetleri kaçınılmazdır
Sorumluluk sahibi olan kişilerin ortak özellikleri:
a.Öncelikle sorumluluğun kazanıldığını kavramışlar. Görev, iş ne olursa olsun sıkılmadan, canı gönülden yapmak oldukça önemlidir ve insanların hiç düşünmeden size güvenebileceği bir ortam oluşturabilirsiniz.
b.Hatalarını kabul ederler. Kabul edilmeyen hatalar, tekrarlanacak ve karşınıza çıkacaktır. ‘’Bu benim hatam, bir kez daha bunu yapmayacağım’’ diyerek, kendinizi motive edebilirsiniz.
c.Öz disiplinini öğrenmişler. Sorumluluk sahibi olmanın yolu, disiplinden geçer. Nasıl çalışacağınız, ne kadar çalışacağınızı belirledikten sonra asla taviz vermeden o çizgiden devam etmek zorundasınız
d.Bahane Üretmek Ne Demek Bilmezler! Herhangi bir durumun içerisinde sizin kontrol edemeyeceğiniz faktörler olabilir. Sorumsuz kişiler bunları için diğerlerini suçlamaktadır. Her bahane ürettiğinizde, ‘’bu iş için sorumluluk sahibi değilim ve kendime güvenim yok’’ anlamı çıkarılabilir. Bir dahaki sefere bahane üretmek yerine, neden ve nasıl yapmak istemediğinizi açıklayın. Sorumluluk bilinci gelişmiş insanların ihtiyaç duymadığı için bir şeyleri açıklamaya çalıştığını pek göremezsiniz. En küçük görevleri bile, makul oldukları süre zarfında yapmaya çalışırlar.
e.Şikayet Etmezler! Hiçbir şeyden memnun olmayan, önlerine gelen bir işe bin bir çeşit bahane bulan, ama kafalarını çalıştırmayı akıl edemeyen bu insanlarda sorumluluk bilincinin birazı bile yoktur. Sorumluluk duyanlar şikayet etmek yerine, içinde bulundukları durumdan nasıl kurtulabilecekleri ya da sorunu nasıl çözecekleri üzerine düşünmeyi tercih ederler. Zira şikayet etmenin kişiye enerji ve zaman harcatmaktan başka hiçbir şey yapmadığını bilirler.
f.Ertelemekten şiddetle kaçınırlar; Söz verildi mi? - Evet! O iş söylenildiği zamanda teslim edilecek mi? - Evet! O zaman çalışmaya devam! Sorumluluk sahibi insanları başarılı olmaya götüren bir diğer özellikleri de budur. Bunun kişiye zaman, para ve özgüven kaybettiren en tehlikeli tuzaklardan biri olduğunu bilirler.
g.Zorluklarla mücadele etmeyi öğrenmişler; Gerçek anlamda sorumluluk sahibi olmak için, hayatın çıkardığı zorluklar ve engellerle mücadele etmeyi öğrenin. Bunun anlamı kötü zamanlarda nasıl davranacağınızı öğrenmek demektir.
h.Paralarını akıllıca yönetirler; Sorumluluk sahibi kişilerin bir diğer ortak özelliği de para yönetimi konusundaki iradeleri ve başarılarıdır. Onlar neye para harcayıp, neye harcamamaları gerektiğinin kararını düzgün bir biçimde verebilirler.
Görüldüğü üzere hukuki anlamda “sorumluluk” ile bir kişilik özelliği olan “sorumluluk sahibi olma” arasında çok önemli farklar vardır. Hukuken her çalışan “sorumluluk sahibi”dir ama, bunu kişiliğinin bir parçası haline getiren “sorumluluk sahibi” çalışanların sayısı çok azdır. Bu yüzdendir ki işverenlerin çalışanlarında aradığı en önemli özelliklerden biri, “sorumluluk sahibi” olmaktır. Sorumluluk yük değil, çalışma etiğidir. Sorumluluğu üstlendiğimizde ilk başta bize yük gibi gelebilir, ancak biz “sorumluluk sahibi” oldukça, bir de bakarız ki biz onun üstüne çıkmış, önüne geçivermişizdir.
İşletmelerde yasal yükümlülüklerin ötesinde başarı için çalışanların;
   -Yaptığı işi çok iyi bilmesini,
   -Bir işi yapmadan önce, dikkatli bir şekilde planlamasını, ortaya çıkabilecek olumsuzluklara karşı önlemler almasını,
   -İşine konsantre olmasını,
   -İşini en iyi şekilde yapmasını,
   -İşinin sonuçlarını takip etmesini,
   -Ortaya bir olumsuzluk çıktığında bunu üstlenmesini ve bundan vicdani olarak rahatsızlık duymasını gerektirmektedir. Tüm bu davranış biçimleri, ancak sorumluluk duygusuna sahip kişiler tarafından gösterilebilir.
Çalışanlar, kendilerine şu soruyu sorsunlar. Bu açıklamalara rağmen kendinizi hala sorumluluk sahibi biri olarak tanımlayabiliyor musunuz? Yukarıdaki özellikler için “tam da beni anlatıyor” diyebilir misiniz? Eğer bu soruya gerçekten “evet” diyebiliyorsanız, o zaman doğru yolda olduğunuzdan emin olabilirsiniz.


İlhan TANRIYAR / Proje ve Yönetim Danışmanı
www.ilhantanriyar.com