ŞİRKETLERDE SOSYAL MEDYA YÖNETİMİ

“Kurumsal şirketlerde sosyal medya yönetimi kurumsallığa yakışan bir biçimde olmalıdır. Kurumsal dil, strateji, hedefler, sosyal medyada yer alma nedeni ve hedef kitle çok önemlidir.”

Sosyal medya, her boyuttaki firmalar için artık bir zorunluluk haline geldi. Neden mi? Çünkü rakipleriniz sosyal ağları kullanarak mevcut müşterilerine ve potansiyel müşterilerine günün her saati, onlar her nerede olursa olsunlar ulaşabiliyor; yeni ürün ve hizmetlerini fotoğraf veya video vb. olarak tanıtabiliyor; onlarla konuşabiliyor ve tüm bunları var olan hiç bir reklam çeşidi ile kıyaslanamayacak kadar düşük maliyetlerle yapabiliyorlar.
Artık şirketler, reklam bütçelerinin ortalama %25ini sosyal medya ve internet tanıtımına ayırıyorlar. Televizyonun icad edildiği ilk on yıl içerisinde bile bütçelerin bu kadar büyük bir kısmı video reklamlarına kaymamıştı. Demek ki olay ciddi.
Bu imkanları kullanabilen bir rakip ile aynı sektörde ne kadar şansınız olabilir? Sosyal medya yönetiminin faydalarından mutlaka yararlanın!
Kurumsal Şirketlerde sosyal medya yönetimi kurumsallığa yakışan bir biçimde olmalıdır. Kurumsal dil, strateji, hedefler, sosyal medyada yer alma nedeni, hedef kitle çok önemlidir.
Şirketin öncelikle bu konuda bir strateji belirlemesi gerekir. Bu stratejiyi belirlerken

Şirket hangi kanallarda yer almalıdır. Müşteri kitleniz hangi sosyal medya kanallarını kullanıyorsa sizde o kanallarda yer almalısınız. Yani doğrudan pazarlama dediğimiz müşterilerinizle bire bir iletişime geçmeniz gerekiyor. Yada müşterilerinizin geri bildirimlerini takip etmelisiniz. Her geri bildirime göre de aksiyon almalısınız. Gerekiyorsa bir sonraki hizmet veya pazarlamanızda ona göre tepki vermelisiniz. Diğer taraftan da müşterilerinizin ihtiyaçlarını belirleyip harekete geçebilirsiniz.
Daha da ileriye giderek sosyal medyada iletişime geçerek hangi ilde hangi bölgede ne gibi ihtiyaçlar var bunları tespit edebilirsiniz. Buradaki strateji, potansiyel müşterinin nerede olduğunu bulup orada yer almaktır.
Şirketlerin kendilerine şu soruyu sormalarında fayda vardır. ”Benim müşterim kimdir? Ne istiyor? Nelerden hoşlanıyor?”
Eğer genç bir kitleye ulaşıyorsanız daha yumuşak bir geçiş, muhafazakâr bir kitleye ulaşıyorsanız daha dikkatli yaklaşımları kullanabilirsiniz.
Sosyal medyada içerik üretirken Çok uzun, kompozisyon tarzında içerik üretilmemelidir. Facebook’ta onlarca ileti arasından öne çıkarak müşteriye ulaşabilmeniz için kendinizi ifade eden kısa ve etkileyici içerikler girmeniz gerekir.
Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan bir tanesi doğru hedef kitleye doğru reklam yapmaktır. Facebook’ta doğru hedef kitleye reklam yapıyorsanız tıklanma oranınız artar. Özel bir ürününüz veya hizmetiniz varsa o sektörel kitleye uygun özel reklam yaptığınızda daha fazla tıklanma sayısı alırsınız. Sosyal medyanın trafiğini bol bol kullanmalısınız. Geri dönüşümü artırmak ve tanıtımınızı genişletmek için mecraya uygun özel indirim veya kampanya yapmak yada fırsat paylaşmakta Facebook’ta ön plana çıkmak için çok önemlidir.
Ancak şirketlerde çalışanların sosyal medyayı bireysel olarak çok kullanmaları kendi görevlerinin dışında zaman harcamaları performansların düşüklüğüne sebep olabilir. Verimlilikleri azalır. Buna da dikkat etmek gerekir. Kurumsal şirketlerde görev tanımları itibariyle tanıtım ve kurumsal iletişim sorumlularınca bu sorun çözülmüştür.

Sosyal medya yönetimi ruh itibari ile amatör, meslek itibari ile profesyonel yapılması gereken bir olgudur. Günün önemli bir kısmını sosyal ağlarda geçiren çalışanlara sahip olmak sosyal medya iletişiminin şirket içinde etkili bir şekilde yönetileceği anlamına gelmiyor. İletişimde güçlü bir kaynak haline gelen sosyal medya doğru yönetildiğinde eşsiz bir pazarlama aracı olarak markalara ekstra değerler katmakta. Etkili bir sosyal medya yönetiminin başlıca unsurlarını inceleyelim.

İçerik Yönetimi. Etkili bir sosyal medya yönetimi, arama motorlarında iyi bir sonuç elde ederek markaya ait ürün ve hizmetlerin tanıtımını arttırırken tüketicinin markaya karşı oluşturacağı algıyı yönetmekte de önemlidir. Halen içerik pazarlaması, sosyal medya yönetim kavramının en önemli unsurudur. Birçok büyük şirketin tüketicilerinin kullanımına sunduğu her bir ürün için farklı mikro siteler ya da sosyal medya hesapları oluşturması bu konunun ne denli ciddiye alındığını kanıtlayan bir olgudur. Paylaşımda bulunurken kelimelerin özenle seçilmesi hem hedef kitlenin daha kolay anlamasını sağlayacak hem de iletişimi güçlü kılacaktır.

Diyalog Yönetimi. Sosyal medyada ne zaman mesaj verme işlemi hedef kitle ile diyalog kurma seviyesine geçerse o denli bu mecrada başarıya ulaşılabilinir. Müşteri ilişkileri yönetimi kavramı dijital çağda diyalog yönetimine dönüşmüştür. Hedef kitle olan takipçileri özellikleri itibariyle ana gruplara ayırıp her bir grubun markayla neden etkileşim halinde olduğunu kavramak, markanızın sosyal medya üzerinde ne tür paylaşım yapmasından hoşlandıklarını anlamak ve uzun dönem sadakat üretmek için kullanılan bir yönetim biçimidir.

Reklam Yönetimi. Gün geçtikçe internet üzerinden reklamı tercih eden marka sayısının artması, hem arama motorlarının hem sosyal ağların kendi özel reklam platformlarını daha iyi hale getirmek adına yaptığı yatırımlar internet reklam kavramının sosyal medya yönetiminin kalbi haline gelmesini sağladı. İçerik ve diyalog yönetimi gibi iletişim gücü ile marka sadakatini sağlamaya ek olarak yapılan reklam çalışmaları firmalara olan maliyeti her geçen gün artsa da halen geleneksel medyada yapılan çalışmalara oranla daha az bütçe gerekmekte. Artan talep ve reklam mecra sayısı nedeniyle bu alanda görev yapan yöneticiler ileri derecede bilgi sahibi olduğu tek bir platformda reklam çalışmalarında bulunmasının yanı sıra gelişen reklam ağları üzerinden de yeni stratejiler oluşturuyor. Doğru reklam çalışmaları markanın internet üzerinden ulaştığı kitleyi iyi analiz ederek onların ihtiyaçlarına yönelik olmalıdır.

Veri Analizi. Sosyal medya veri analizi tam bir bıçak sırtı kavram haline gelmiş durumda. Arama motoru reklamları gerekli bilgilerin birçoğunu sağlarken, Facebook sayfalara ait sadece bazı verileri kullanıcılarına sunarken Twitter ise minimum düzeyde veri sağlıyor. Bu durumda devreye giren sosyal medya ajansları belirli yazılımlar üreterek ya da var olanları kullanarak markaların sosyal medya üzerinden daha detaylı verilere ulaşması ve gelecek stratejilerini belirlemede önemli bilgileri sağlamak için hizmet veriyorlar.


İlhan TANRIYAR / Proje ve Yönetim Danışmanı
www.ilhantanriyar.com