PAZARLAMADA SOSYAL MEDYA

“Bu gün iletişim aracı olarak sosyal medyanın İşletmelerde Pazarlama karmasının içerisinde yeni bir eleman olarak ele alınması ve değerlendirilmesi daha isabetli görülmektedir. Sosyal medya pazarlamanın ayrılmaz ve vazgeçilmez parçasıdır.”

Günümdeki gelişmeler içersinde ve insanlara ulaşma noktasında Sosyal Medyanın yeri tartışılmaz. Bilgi teknolojilerle hayatımıza girmiş ve önemli bir yer edinmiş belkide başköşeye geçmiş olan sosyal medyanın her gün yeni marifetiyle karşılaşıyoruz. Bu yüzden Sosyal medya’nın her yaşta pek çok kullanıcının sosyal çevresini genişletme, iletişim kurma, bilgi edinme, bilgi ve deneyimlerini paylaşma ve boş zamanlarını değerlendirme gibi farklı amaçların kullanıldığı bir platform olduğunu biliyor ve kabulleniyoruz.

Son yıllarda sosyal medyanın yaygın olarak kullanılması, işletmelerin hedef müşteri gruplarıyla iletişim kurmak, marka bilinirliğini artırmak ve müşteri bağlılığı sağlamak gibi pazarlama amaçlarına ulaşmak için sosyal medya araçlarını kullanmalarını gerekli kılmıştır.

İş dünyasında ve sektörel platformlarda veya genellikle rekabetten kaynaklanan Pazar ortamındaki değişikliklere bağlı olarak pazarlamada değişmekte ve yeniliklere ayak uydurmaktadır. Yeni yaklaşımlarla kullanılan pazarlama iletişim araçlarının sayısı da bilgi ve iletişim teknolojilerde meydana gelen gelişmeler sonucunda artmaktadır. Sosyal medyanın giderek etkin olması, pazarlama yöneticileri tarafından da pazarlama iletişim aracı olarak kullanılmaya başlanmış ve aynı zamanda pazarlama iletişimi içersinde yeni bir eleman olmuştur.

Sosyal medya, pazarlamanın yeni etkinlik alanlarından birisidir. Bu konudaki akademik yayınlara ve literatürlere baktığımızda çok sık olarak, sosyal medya pazarlaması (Social Media Marketing) adını görmekteyiz.
Sosyal medya araçlarında bulunan içerikler, müşteri davranışlarını ve sosyal medya pazarlamasını şekillendirmektedir. Müşteri/tüketiciler sosyal medyadaki kullanıcı veya firma tarafından oluşturulmuş içeriklerden pazarlamanın nihai noktası olan satın alma noktasında etkilenmektedirler. Böylece, sosyal medyada bir ürün/hizmetin ne kadar ve nasıl konuşulduğu işletmeler için önemli hale gelmektedir.

Sosyal medyayı doğrudan pazarlama aracı olarak gören Palmer ve Lewis sosyal medyanın gelişiyle doğrudan pazarlamanın geliştiğini savunmakta ve doğrudan pazarlamayı; geleneksel doğrudan pazarlama ve sosyal ağlar bağlamında modern doğrudan pazarlama olarak ikiye ayırmaktadır Geleneksel doğrudan pazarlamanın toplulukların fikirlerini anlamaya çalışmaktan uzak, müşteri ile satıcı arasındaki iletişime odaklanan bir yapı olduğunu savunmaktadır. Sosyal ağlar bağlamında doğrudan pazarlamada ise sosyal medya etkinlikleriyle kişi ve topluluklarla etkileşim sonucu elde edilen bilgi ve yaklaşımların doğrudan pazarlama amaçları doğrultusunda kullanılmasını öngörmektedir.

Pazarlamada önemli bir yer tutan ve vazgeçilmezlerden olan reklam; (Bilgilendirme, ikna etme, destekleme ve hatırlatma gibi ) etkinliklerinin hepsinin birden yapılabileceği etkili bir alandır. Bugün reklam piyasasına sosyal ağ reklamcılığı, sosyal medya reklamcılığı gibi yeni kavramların da girdiği görülmektedir (www.nytimes, 2011). Reklam mecrası olarak, sosyal medya işletmelere önemli avantajlar sunmaktadır. Bir işletmenin yapıyor olduğu hizmeti veya ürettiği ürünü veya markasını sosyal medya araçları’nda; milyonlarca kişi ve firmalara onların ürüne karşı istek ve ihtiyaçlarını yoğunlaştırıcı, farkındalık oluşturacak, duygularına hitap edebilecek ve tercih oluşturucu mesajları ulaştırma şansına sahiptir. Sosyal medya yeni ve etkili bir reklam mecrasıdır. Fakat onu sadece reklam mecrası olarak sınırlandırmak mümkün değildir.

Sosyal medya araçlarının pazarlama karması elemanlarının her biri tarafından kullanılmaya uygun olması, sosyal medyayı bir Pazarlama Karmasının tümü olarak ele alınmasının daha doğru olacağı kanaatini doğurmaktadır. Sosyal medyanın pazarlama karması içerisinde yeni bir eleman olarak ele alınmasının gerekleri şu şekilde sıralanabilir:

Sosyal medyayı iyi kullanan markaların uygulamaları ve tüketici kitleleri ile iletişimlerine baktığımızda, tüketici şikâyetlerine çözüm aramaktan ürün tanıtımına, kampanya duyurularından özel uygulamalara, ilgili tanıtıcı link yayınlamadan ürün kullanım bilgilerine pek çok alanda sosyal medyayı kullandıkları görülmektedir. Sosyal medya, kanallarının etkililiği ve mesaj içeriğinin serbestliğinden dolayı işletmelerle ilgili pek çok alanda etkili olabilmektedir. Müşterilerle birebir iletişim ortamının sağlanabildiği, işletmenin pazarlama etkinliklerine yön verebilen medya ortamını doğrudan pazarlama yaklaşımı içerisinde değerlendirmek eskilerde kalmıştır. Bu gün bir iletişim aracı olarak sosyal medyanın Pazarlama karmasının içerisinde yeni bir eleman olarak ele alınması ve değerlendirilmesi daha isabetli görülmektedir. Sosyal medya pazarlamanın ayrılmaz ve vazgeçilmez parçasıdır.

KAYNAKÇA
1. AKAR, E. (2010). “Sosyal Medya Pazarlaması, Sosyal Web’de Pazarlama Stratejileri”


İlhan TANRIYAR / Proje ve Yönetim Danışmanı
www.ilhantanriyar.com