NEDEN KURUMSAL GELİŞİM

“ Kurumsal Gelişimi, kuruluşların, organizasyonel ve operasyonel bütün süreçlerin gelişimini, orta ve uzun vadeli süreçlerde nerede olabileceği ve bunun bedellerinin nasıl planlanacağı olarak görülmelidir.”

Şirketlerde, Kurumsal gelişimin ne olduğunu bahsetmeden önce biraz geriye gidelim. Öncelikle kuruluşlarda her türlü işlemlerin ve iş tanımların nerelerde ve hangi bölümlerce uygulandığı ve koordinasyonun nasıl sağlandığı, komuta ve hiyerarşinin nasıl yürütüldüğü gibi faaliyetlerin yansıtıldığı bir yönetim organizasyonun, yapının olması gerektiği hepimizce bilinmektedir. Ancak bu yapının veya yapılaşmanın başıboş şekliyle değil kurumsal olma zorunluluğu vardır. Yani kurumsallaşma dediğimiz bir kavram ortaya çıkmıştır. Bu kavram kısaca kuruluşların her konuda devamlılığını sağlayarak geleceğini yönetmektir.
Kurumsallaşmada; öncelikle şirket içi veya şirket dışı duruşunu ve davranışlarını temsil etme biçimlerini hazırlamak, kimlik oluşturmak, yönetimin kendi becerilerinden ve güdümlerinden kişileri bağımsız hale gelmesi, çalışan her kesin ne zaman neyi icra edeceği gibi görev ve iş tanımlarının belirlenmesinin sağlanmasıdır.
Ancak işletmeler sürekli gelişmeyi ve büyümeyi düşündüğünde veya hızla ilerleyen işletmelerde büyüme arttıkça kurumsal kültürden, değerlerden uzaklaşılmaması gerekmektedir. Aksi halde yeni kadro ve gelişimlerle kaybolan kültür ve kurumsallaşmayı toparlamak oldukça zordur. Kurumsallaşma bir değişim sürecidir.

İster kar amaçlı organizasyonlar olsun, ister kar amacı olmayan ve toplumsal sorumluluğu öncelikli olan kurumlar olsun, kurumsal kimlik sahibi olmaya ve kurumsallaşmaya verilen önem her geçen gün daha da artmaktadır.

Kurumsallaşmanın yapısında, geçmişten geleceğe bir köprü oluşturmak, kurumsal yapının önemli ve kritik bir sürecini oluşturmaktadır. Çünkü Kurumsallaşmanın detaylarına baktığımızda, bu güne kadar üstlendiğimiz değerleri, yaşadığımız olayların sonuçlarını ve tabii ki bu günün değerlerine bakarak geleceği planlayabilmemizin önemini görüyoruz.

Kurumsal Gelişim ise, her türlü şirketin, kuruluşların, Organizasyonel ve Operasyonel bütün süreçlerinin gelişimini, orta ve uzun vadeli süreçlerde nerede olabileceği ve bunun bedellerinin nasıl planlanacağı olarak görülmelidir. Bu da bize kurumsal gelişimin, esas olan hizmetimize, üretimimize, pazarlamamıza, satışımıza, dolayısıyla müşterilerimize, hızlı, etkin, bize hep avantaj sağlayacak çözümlerle gelmesi gerektiğini, hatta içerisinde biraz riski de barındıracak stratejik hamleleri ve taktik düzeyindeki uygulamalarda da başarılı olmamız gerektiğini hatırlatmaktadır.
Şirket faaliyetleri ile stratejik plan arasındaki bağlantının kurulması, değer katmayan, güncelliğini kaybetmiş süreçlerin elemine edilmesi, şirket kaynaklarının optimize edilmesi ve karşılaşılabilecek risklerin bertaraf edilmesi amacıyla yürütülen faaliyetlerin bütünü Kurumsal Gelişim başlığı altında değerlendirilir.
Kurumsal yapılara, organizasyon şemalara, yalın olarak baktığımızda tek başlarına bir anlam ifade etmeyen yapılar olduğunu görürüz. Bu yapının, şemanın ifade ettiği süreçlerin ne kadar kurumsal ve ne kadar sağlıklı olduğu önemlidir.

Kurumsal gelişim süreçlerini değerlendirdiğimizde; Şirketin misyon ve vizyonunda ifade edilen kuruluşun amaç ve hedeflerine ulaşabilmek amacıyla aşağıdaki kurumsal gelişim araçları kullanılır;

Asıl olan, her türlü değişime, gelişime hazır olmak, zamanında ve yeterince ayak uydurmak olmalıdır. Tabi bunun içinde işletmelerin kurumsal yapısı tamam olmalı ki gelişimi karşılayabilsin.

İşletmelerde yatırımlar birey odaklı ve planlamalarda günü kurtaracak düzeyde ise bunun sebebi arka planda bir sistemin veya kurumsal yapının eksikliği yatmaktadır. Kurumsallık yaşayan bir organizmadır. Her zaman beslenmesi ve geliştirilmesi, kuvvetlendirilmesi gerekir. İşletme yönetimi bu anlayışı sahiplenmelidir.

Bilhassa stratejik olan her türlü planlamalarda, uygulamalarda kurumsal bakış açısı oluşmadan elde edilecek başarılar, ne kadar parlak olursa olsun, kalıcı olmayacağı ve sonrasında yapıya monte edilemeyeceği aşikârdır. İşletmenin ölçeğinin büyük veya küçük olması önemli değil.Yönetici olarak hangi pozisyonda çalışıyor olsanız dahi kurumsallaşmayı sağlayamıyorsanız, yaptığınız işler kalıcı olmayabilir.Rekabet dünyasında kaldı ki geriye düşmemek için kurumsal gelişmenin sürekli sağlanması da gerekecektir.

Sonuçta kurumları oluşturanlar insanın kendisi yani bireylerdir. Bireysel gelişim yakalanırsa, kuruluşlar da kendiliğinden gelişir. Çünki her kuruluşun yapısı bir organizma gibi sistem veya sistemler topluluğudur. İşletmelerin bu sistemi, bireylerin toplamından daha fazla üretme ve katma değer sağlama kapasitesine sahiptir. Dolayısıyla sistemi oluşturan parçaların tek tek gelişim göstermesi, kurumların gelişmesi anlamını taşımayabilir. Çünkü bu sistemi oluşturan parçaların da birbirleriyle uyumu ve ahengi en az o yapıyı oluşturan parçalar kadar önemlidir.

Kurumsal gelişim, süreklidir. Belli aşamalardan geçerek gelişir.
Gelişimde bireysel farklılıklar vardır. Halbuki, kurumsal gelişim işletmede bir bütündür.Gelişim alanları,ihtiyaç duyulan konu ve bölümler birbirleri ile etkileşim halindedir.
Kurumsal gelişim, düzenlidir ve değişmez bir sıra izler.
Kurumsal gelişim bir plana göre yapılır. İşletmenin her noktasında uygunluk ve işbirliği içersinde yapılır.

Kurumsal gelişim; işletmenin varlığı için bile başlı başına bir nedendir. Unutmayınız.!


İlhan TANRIYAR / Proje ve Yönetim Danışmanı
www.ilhantanriyar.com