KORONALI GÜNLERDE ŞİRKETLER

“Bu günlerin negatif etkilerini fırsat olarak kabul eden şirketler kriz masaları ile varsayım olarak kriz yönetimini uygular ve zeka kokan hamleleri ile köklü değişimlerin yapılmasını düşünürler“

Bu günlerde her kes koronalı hayatın içinde. Bu salgınla mücadelede bütün ülkelerde olduğu gibi mümkün olduğu kadar evden bizde tedbirlerimizi alarak endişe ile hayatımıza devam ediyoruz. Bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışıyoruz. Hükümetimiz bu mücadeleyi diğer ülkelere nazaran çok ileri bir farkla ve başarıyla sağlık stratejisini yürütüyor. Alınan tedbirlerin içersinde öncelikle 65 yaş üstünün ve şimdilerde de 20 yaş altının evden çıkmaması alınan radikal önlemlerdir. Belkide devamında daha başka tedbirler de gelebilir. Bunun iş dünyasına yansıması sıralı önlemlerle kendini göstermiştir. Önce ileri yaş dolayısıyla çalışanlar evine gönderildi. Daha sonra topluluğun veya sosyal konum itibariyle diğer çalışanlardan azaltma yapıldı. Bir kısım ofis çalışanları da evden uzak erişimle işlerini takip etme ve online katılımlarla şirketlerin işleri döndürülmeye çalışılıyor. Kısacası tam bir kriz yönetimine ihtiyaç duyulan dönem yaşanıyor. Şu anda bir kısım küçük işletmeler tamamen kapandı. Büyük işletmeler ise bu tenkisattan dolayı personel olarak çok küçüldü. İşleri azaldı. Kazançlar durdu bazılarında tükendi. Devlet desteği ile ayakta durmaya çalışıyorlar. Ümit verici haberlerle belki birkaç ay sonra bu musibetin atlatılacağı söyleniyor. Ancak bu durumda duran ekonominin işletmelere verdiği negatif etkinin tekrar toparlanması daha uzun süreceğe benziyor. İşte şimdi Kriz yönetiminin uygulanması veya değişimlerin yapılması düşünülebilir. Bu bir fırsat olarak değerlendirilebilir.
Kriz nasıl fırsata çevrilebilir: Kriz dönemleri her şirket için en zor dönemlerdir. Bu dönemlerde çoğu şirket maliyetleri karşılayamaması ve yeni atılımlar yapmakta zorlanması nedeni ile batma tehlikesi yaşar ve çoğunlukla da iflas ederler. Ancak bazı şirketler var ki kriz anları ne kadar büyük olursa olsun, zekâları ile bu anları kendilerine fırsat olarak çevirmeyi başarmış ve günümüze kadar gelmişlerdir.
Kriz durumlarında mutlaka zekâ kokan hamleler yapmanız gerekir. Krizi çok iyi analiz etmeli, akıllıca atılımlar yapmalı ve kıvrak zekânızı bu durumda ortaya çıkarmalısınız. Zekice bir planlama yapın, bu plan dahilinde aksiyon alın ve virüs tedbirleri ile oluşan kriz içerisinde olduğunuzu varsayarak buna uygun hamle tarzı geliştirin. Krizde krizmiş gibi davranmamak en önemli başarı kriteridir. Kriz olduğunu tabiî ki bilin ancak krizdeymiş gibi davranmayın. Son derece sakin, kararlı duruşunuzu koruyun ve aklınızı ortaya koyun. Kriz anlarında müşterilerinizin daha çok neye ihtiyaç duyabileceğini yeniden listeleyin. Verdiğiniz hizmet ile bu listeyi örtüştürebiliyor iseniz kriz durumunda ayakta kalmak için güçlü bir adım atmış olacaksınız demektir. Kriz durumlarında mutlaka bir B planınızın olması gerekmektedir. A planı bu dönemde hemen hemen işlemez hale gelmiş olacaktır. Çalışanlarınızın çoğu süresiz izin veya işten çıkarılmış veyahut evden iş takibi gibi şirketinizin iş ortamından uzaktadırlar. Bu yüzden bir B hatta ve hatta bir C planınız olmalıdır. Yine geri dönüş öncesi verimli veya verimsiz personelin ayrılması ve yolunuza devam edebilmeniz için işletmelerinizde yeniden yapılanma için zekice bir planlama yapmalısınız.
Yeniden yapılanmayı; süratle projelendirin. Projenizi de mutlaka uygulamaya koymalısınız. Yeniden yapılanmanın ana konusunu '' süreçler'' oluşturur ve bu yaklaşım ağırlıklı olarak süreç-odaklı bir organizasyonel yapının oluşturulmasını hedefler. Stratejik önem taşıyan ve katma değer sağlayan süreçleri tekrar ele alın ve bunları analiz ederek yeniden yazın ve sıralayın. Yeniden Yapılanma, işlerin geliştirilmesi, iyileştirilmesi veya değiştirilmesi değil süreçlerin yeniden keşfedilmesidir. o işletmede veya organizasyonda mevcut olan tüm yapılar, sistemler, iş ve iş yapma usulleri göz ardı edilerek bunları yeni baştan düşünmek ve tasarlamak gerekir. Yani köklü değişim gerekir. Performansta büyük bir atılım sağlamak ve çok büyük çıkışlar yapmak, bu projenin en belirgin hedeflerinden biridir. Bu bir fırsat olmalı sağlık önlemleri sonucu hastalıkların ortadan kalkması ile yaşam tekrar düzelince geri dönüşler başlayacaktır. Bu dönemde ve kimlerle yolunuza daha verimli olarak devam edeceğinizin planlamasını şimdiden yapınız ve uygulamada kararlı olunuz. Asla bu fırsatı bir daha bulamayabilirsiniz.
Krizde pazarlama : Kriz zamanlarında, firmaların ilk yaptıkları şey, tanıtım faaliyetlerine ara vermektir. Firmaların büyük bir çoğunluğu kriz ortamı düzelene kadar beklemeyi tercih ederler. Kriz zamanlarında yapılacak tanıtım faaliyetleri, sanılanın aksine çok etkili ve güçlüdür. Öncelikle, reklam hiç olmadığı kadar etkili olur, çünkü kriz zamanlarında tanıtım faaliyetleri yok denecek kadar azdır. Bu zamanda, az olan tanıtım faaliyetleri sayesinde, tanıtım yapan firma, tüketiciye krize rağmen faaliyetlerine devam ettiği ve güvenilir bir firma olduğu mesajlarını verir. Bu mesajlar sayesinde, tanıtım faaliyetlerinde bulunan firmalar, pazar paylarını ciddi anlamda büyütebilirler. Kriz zamanlarında reklam verenlerle reklam alanların aynı gemide olduğunu asla unutmamak gerekir. Reklam alanlar da bu krizi aşmaya çalışıyor, fiyatlarını düşürüyor ve promosyon yapıyorlar. Bu dönemlerde reklam, hiç olmadığı kadar ucuza verilebilir. Her zaman önemli olan, müşterilerle sürekli iletişim içerisinde olma, kriz zamanlarında daha da önemli hale geliyor, çünkü bu zamanlarda hatırlanmak, müşteriler için daha değerli oluyor. Kriz zamanlarına müşteriler de krizi tüm zorluklarıyla yaşıyorlar. Unutulmaması gereken en önemli nokta krizin geçici olduğudur. Kriz sonrasında, tüm firmalar kaybedilen müşterileri yerine koymak için çok fazla zaman ve para harcamak zorunda kalacaklardır.


İlhan TANRIYAR / Proje ve Yönetim Danışmanı
www.ilhantanriyar.com