İŞLETMEYİ BÜYÜTMEK

“Büyümeler stratejik olarak ele alınmalıdır. Öncelikle Stratejik ilkeler tespit edilmeli. Çok iyi bir planlama sürecinde geçirilmelidir. Büyümeyi gerektiren ve destekleyen alt yapılar , bir bütün olarak değerlendirilmeli ve planlaması yapılmalıdır.”

Büyümeyi herkes ister. Şirketlerin yapısal büyümesinden önce işini büyütmesi gerekir. İş dünyasında hayatta kalmanın en önemli unsurlarından biri sağlıklı olarak işinizi büyütmekten geçer. Büyüme önce düşüncede başlar. Daha sonra atılacak adımlarda kendini gösterir. Ancak kurumsallığını tamamlamamış şirketlerde büyümeyi tutundurmak ve büyüme adımlarına ayak uydurmak zordur. Tek şirkette kurumsallığını ve işini büyütmeyi tamamlamamış şirketler grup şirket olma özelliğinden oldukça uzaktır. Bu yazımızda gruptaki şirketlerin işini büyütmüş varsayımı ile işletmesini büyütmeyi düşünen yöneticilere biraz ışık tutalım.

Grup şirketlerde büyüme şirketlerin işlerlik durumunu ve ölçeklerini göz önünde tutarak tek işletmeye göre farklılık gösterir.
İşletmelerin büyümesi stratejik olarak ele alınmalıdır. Öncelikle Stratejik ilkeler tespit edilmeli. Çok iyi bir planlama sürecinde geçirilmelidir. Çoğu zaman, şirketlerin bir stratejiyi geliştirmeleri uzun sürebilir, sonra da bu şirketler geliştirdikleri stratejiyi uygulamaya hazır olurlar. Büyümeyi gerektiren ve destekleyen alt yapılar varsa gruptaki diğer şirket hedeflerinin içersine serpiştirilmeli, bir bütün olarak değerlendirilmeli ve planlaması yapılmalıdır.
Eğer Holdingleşme şeklinde şirketlerinizle büyüme ve uluslar arası pazarlarda etkin olmak istiyorsanız. Yapılacak eylemin hukuki cephesini kısa zamanda tamamlarsınız. Sonuçta mali ve yasal statülerin tamamlandığı yazılı belgelere dayanır. Asıl olan holdingleşme organizasyonunu tamamlamak ve uygun İnsan kaynağını yerleştirmektir.Öncelik, her organizasyonlarda olduğu gibi Tepe Yönetimindedir.Tepe yönetimini yani yönetim kurullarını,icra kurullarını, genel müdür ve genel müdür yardımcıları gibi üst yönetimi yeterli nitelik ve miktarda kurmak gerekir.Devler ligine uygun organizasyonlar ve istihdamlar yapılmalıdır.
İş geliştirme yaptığım bazı firmalarda değiştirme ve inovasyon esnasında çalışmayan ve değişime ihtiyaç gösteren konuları projelendirildiğim zaman ilerleme kaydedemediğimizin muhatabı üst yönetim olmaktadır. Mevcut yönetimin hazır olmayışı ve her yenilik ve gelişime kendi ast personelin uygun olmadığı gibi mazeretleri ile kendilerini kamufle etmektedirler. En kötüsü her konuda sadece proje üretilip sıklıkla uygulanmayıp,rafta kalması veya atıl kalması çalışanların güvencesini sarsmaktadır.Hep aynı şeyi denerseniz aynı sonuçları alırsınız sözü meşhurdur.Projelere uygun İ.K. yoksa veya eğitilmiyorsa boşuna uğraşmayın.

Nasıl Büyürsünüz?
Bir Holding kurduk ve şimdi onunla ne yapacağımızı bilmiyoruzdan uzaklaşalım.”Niçin Holding? Veya “Nasıl bir holding? gibi sorusu kısa ancak cevapları uzun ve detaylıdır. Faaliyete başlamadan her sorunun açıklanması, projelendirilmesi için gereken cevapları gündeme alınmalı ve çözülmelidir. Doğru cevapları bulabilmek için doğru sorular sorulmalıdır. Hazırlıklar tam yapılmalıdır. Gruptaki her şirket ele alınmalı değişime ayak uydurulmalı ve atıl kalmamalıdır. Şirketlerin ölçekleri, coğrafi dağılımları,yönetimde özerk olma durumları,sektörlerindeki Pazar payları,küreselleşme iştahları, bilhassa yatırım yapacakları alanlar vs. tepe yönetiminin stratejileri arasında yer almalıdır.
Büyük grup olmak için büyük düşünmek ve büyük oynamak icap eder. Holdingleşmedeki kurumsal organizasyonun en önemli özelliği tepe yönetimindeki yönetim kurul başkanının yani buna aile şirketlerinde olduğu gibi birinci kuşak dersek (onun inancı geleceğe ait beklentisi, hazır ve yetişmiş olmasının yanında) diğer kuşaklara kendi aktivitesini, bilgisini, girişimcilik ruhunu aktarmasıdır.
Yeniden yapılanma biraz çetrefilli bir konudur. Ticaret ve operasyon önden koşuyor. Bunları destekleyecek (İnsan kaynağı, süreçlerin stratejileri, Performans yönetimi ve etkinliği, kurumsal yönetim, Ar-ge gücü,) gibi alt yapılara gecikmeksizin yatırım yapılmalıdır. Bu yüzden hukuksal ve mali pozisyonlar, üst yönetim gücü ve organizasyonel açıdan grup yapılanmaları ciddi anlamda elden geçmelidir. Her şirket bu yapılanma süreci içersinde öncelikle kendilerine Grubun veya Holdingin stratejisi ve hedefleri referans olarak almalıdırlar. İşinizi büyütmüşseniz İşletmeyi büyütmeyi düşünün. Bu büyüme ve uygulamaya her kademeyi,her yöneticiyi devreye sokunuz.Yoksa eyleme geçtiğinizde konu dışı kalanların direnci sizi başlangıca döndürür.Kadronuzu önce inandırın sonrada eğitin daha sonra da boşlukları nitelikli İ.K. istihdamıyla doldurun.


İlhan TANRIYAR / Proje ve Yönetim Danışmanı
www.ilhantanriyar.com