İŞLETMELERDE VERİMLİLİK NASIL ARTAR

“Verimlilik artışı, aynı zamanda bir değişim sürecidir. Bu nedenle, verimlilik artışı için değişimi yönetmek gerekir.“

Bir önceki sayımızda işletmelerde verimlilik nedir, nasıl olması gerekir. Bu konuyu işlemiştik. Verimlilik kavramı, iş gücünün, yönetiminin ve çalışma koşullarının kalitesine de bağlıdır. Verimlilik artışı ile çalışma yaşamı kalitesindeki iyileşmenin birbirleri ile doğru orantılı oldukları kabul edilmektedir. Verimlilikten doğan kazançların paylaşılması ve süreçlerin uygulanmasına katılımların sağlanması ile çalışanların işe karşı tutumları ve başarıları iyileştirilebilir. Hayatımızın her alanında karşımıza çıkan verimlilik kavramı, hedefe ulaşmada en büyük etkendir. Verimliliği en çok etkileyen durum ise kişinin öz motivasyonudur. Kişinin yaptığı işte veya verdiği hizmette verimli olabilmesi için motive eden amaçlarının olması gerekir.
Koşulların değişimine ayak uyduramayan bazı yöneticiler değişim yapmak istemediklerinden, hala aynı prosedürleri uygulamaya devam eder. Verimliliği en üst düzeye çıkartmak için, sistem tasarımında, dinamizm ve esneklik sağlanmalıdır. Peki ne yapmalıyız sorusuna gelince, var olan metotların sistematik olarak analizi, gereksiz işlemlerin ortadan kaldırılması ve yapılması gerekli işlerin daha az çaba, zaman ve maliyetle yapılması sağlanarak iş metotları geliştirilebilir, iş etüdü, işletme mühendisliği ve eğitim, iş metotlarını geliştirmenin temel araçlarıdır.
Kusursuz yönetim biçimi yoktur. Yönetimin temel amacı ve sorumluluğu, verimliliği artırmak ve bu artışı sürdürmektir. Verimlilik yönetiminin özü, daha yüksek performans için gerekli koşulların sağlanmasıdır. Verimlilik artışı, aynı zamanda bir değişim sürecidir. Bu nedenle, verimlilik artışı için değişimi yönetmek gerekir; bu ise değişimin yönlendirilmesi, yönetilmesi ve gerçekleştirilmesi demektir, insan ve insan gücü yapısı, tutum ve değerler, beceri ve eğitim, teknoloji ve teçhizat, ürünler ve pazarlar dâhil tüm temel örgütsel öğelerdeki değişimin hızı ve ölçeğinin planlanması ve koordine edilmesi önemlidir. Bu değişimler verimlilik artışına olduğu kadar, teknolojik değişime de yardımcı olacak olumlu bir tutumun ve örgüt kültürünün gelişmesini sağlar. Herhangi bir verimlilik artırma sürecinde, kişilerin değişikliklere tam desteğini sağlamak çok önemlidir.
Verimlilik artışıyla ilgili en önemli strateji; Olumlu ya da olumsuz insan verimliliğinin, işletmede çalışanların tümünün davranışlarına bağlı olduğu gerçeğine dayanır. Bu nedenledir ki emek verimliliğini artırmak için davranışların değişmesi gerekir.
İş dünyasında verimlilik, yöneticilerin sürekli olarak iyileştirmeye çalışması gereken bir konudur. Can sıkıcı görevler bazen iş hayatındaki verimsizliğin en büyük nedeni olabilir. Durgunluğu ve hatta gerilemeyi fark etmemek, sonuç olarak kârda azalmaya yol açar. Bu açıdan iş verimliliğini artırmanın birçok yolu vardır. Bunun için ise yapmanız gereken ilk şey, sorunları tespit etmek ve ardından çözümleri uygulamaktır. Ayrıca, bu sürekli bir süreçtir ve her zaman iş verimliliğini azaltan nedenleri bulmaya çalışmak gerekir. Çünkü bu nedenler, işletmeyi tehdit eden hasarlara neden olabilir. Bu yüzden sorunlar ne kadar erken tespit edilirse sonuç o kadar iyi olur. İş verimliliğini artırmak için ise şirketin kârlılığının ve rekabet avantajını da artırmaya yönelik stratejiler üzerinde günlük çalışmaların yanı sıra, iş verimliliğine ve kârlılığına katkı sağlamayan faaliyetlerin ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmalar yapılması da gerekmektedir. Bunlar, organizasyon içindeki ancak ciddi şekilde dikkati dağıtan ve iş verimliliğini etkileyen faaliyetlerdir.
Verimliliği Etkileyen Faktörler; Fiziki ortam,Motivasyon, Emek ve karşılık durumu,Maddi karşılık,Çalışma temposu- süresi, Çalışma imkanları,Kişiler arası ilişkiler, Dikkat dağınıklığı olarak sayılabilir.
İşletme verimliliğini nasıl artırabiliriz:
1. Üretim süreçlerini sürekli olarak iyileştirmeye çalışın. Yeni teknolojilere ve yöntemlere yatırım yapın.
2. İş akışlarını optimize edin. Çalışanların günlük işlerini etkili ve verimli bir şekilde yerine getirmelerine yardımcı olacak sistemler ve yöntemler kurun.
3. Takım çalışmasına ve etkileşime önem verin. Çalışanlar arasındaki iletişim kanallarını geliştirin.
4. İş ve işlem süreçlerinin otomasyonuna yatırım yapın. Otomasyon, işlemleri çok daha hızlı bir şekilde yürütmeyi ve zamandan tasarruf etmeyi sağlar.
5. Çalışanlarınızın motivasyonunu arttırın. Çalışanlarınızın işleriyle ilgili ilgisini arttırmak için daha iyi ödül ve kariyer gelişim programları geliştirin.
6. Sürekli öğrenme ve gelişme kültürünü benimseyin. Çalışanlarınıza sürekli öğrenme ve gelişme fırsatları sunun.
7. Verimli bir çalışma zamanı oluşturun. Çalışanlarınızın günlük işlerini etkili bir şekilde tamamlayabilmesi için uygun zamanda çalışmalarını sağlayın.
Sonuç olarak; İşletmelerde, hangi yöntem seçilmiş olursa olsun, özellikle bu yöntemin getireceği yeniliklerden öncelikli olarak etkilenecek olan çalışanların düşünceleri ve beklentileri dikkate alınmadan yapılacak uygulamalarda kalıcı verimlilik artışı sağlanamamaktadır. Yapılacak çalışmalarda, her kademedeki çalışanın katılımının mutlaka sağlanması, gereklidir. Verimlilik sadece üst kademenin kararlar alarak, alınan kararlar doğrultusunda faaliyetler yürütülmesi ile sağlanamaz. Verimlilik, firmanın bütününü kapsar ve sadece tam katılım ile hedeflenen noktaya varılabilir. Sağlıcakla kalınız.....


İlhan TANRIYAR / Proje ve Yönetim Danışmanı
www.ilhantanriyar.com