İŞ GELİŞTİRMENİN ÖNEMİ

“İş geliştirme sürecinde sadece iş geliştirme departmanı değil, işin içinde bulunan tüm çalışanlar sürecin bir parçasıdır.“

Her kuruluş zaman zaman faaliyetlerini geliştirmeye, alternatif iş üretmeye, satışlarını ve karını artırmayı düşünür. Bunları piyasanın gelişimine ve şirketinin pazar payına göre hedeflendirir ve projelendirir. Ancak iş geliştirmede hedeflere göre strateji kurma, piyasa trentlerine paralellik ve çok iyi bir planlama yapılmalıdır. Bunun için her iş geliştirme, kuruluşlar içinde ve arasında büyüme fırsatlarını geliştirmek ve uygulamak için görevler ve süreçleri gerektirir. İşletmeler, ticaret ve organizasyon teorisi alanlarının bir alt kümesidir. İş geliştirme projelerinde; müşterilerden, pazarlardan ve ticari ilişkilerden gelen uzun vadeli değer kazandırılmalıdır. Dolayısıyla iş geliştirme, potansiyel pazarların ve işlerin ortaya konması için hazırlıkları yaparak, iş sıralamasını hazırlar. Uygulama, destekleme ve sürekli takip etme ile süreci meydana getirir. Genel hatları ile iş geliştirme, mevcut imkanları geliştirme, yeni imkanlar bulma ve tüm süreci sahada uygulamayı kapsar. Bu yaklaşımlara göre tanımlarsak; Kurumların mevcut sisteme ait uygulamaları teknik olarak ele alıp, kapasite arttırmak amaçlı işleyişe alınan faaliyetler bütününe iş geliştirme denmektedir. İş geliştirme sürecinde işin içinde bulunan tüm çalışanlar sürecin bir parçasıdır. Kurumlar faaliyetleri daha iyi takip edebilmek için iş geliştirme departmanları oluşturur. Bir departman adı altında sistemli çalışmalar yürütülmesi, genel akışın bozulmasını önleyecektir.
İş geliştirmenin amaçları arasında şirketin, işletmenin gelirini arttırma, var olan ürün ve hizmetleri geliştirme, yeni pazarlara ulaşma ve mevcut pazarda farklı kullanıcılar ile iletişime geçme yer alır. Bu aşamada iş geliştirme, potansiyel pazarların ve işlerin ortaya konması için hazırlıkları yaparak iş sıralamasını hazırlar. Uygulama, destekleme ve sürekli takip etme ile süreci meydana getirir. İş geliştirme; bir şirketin müşterilerine, faaliyet gösterdiği sektöre ve çalışanlarına katma değer kazandırır. İş geliştirme sürecinde genel olarak potansiyel iş fırsatlarının değerlendirilebilmesi için analitik araştırılmalar yapılır, gerekli adımların öncelik sırasıyla belirlenir, bu sıraya göre uygulanmaya başlanır ve mutlaka faaliyetler takip edilir ve raporlanır. İş geliştirme devam eden bir işi büyütmeye yeni iş fırsatları bulmaya ve, uygulamaya imkan sağlar. O halde İş geliştirmenin temel amacına ise kısaca verimliliktir diyebiliriz. Şirketlerin büyüklüğüne göre strateji ve/veya iş geliştirme departmanları; yeni pazarlar tespit edilmesi ve bu pazarlara uygun yaklaşım stratejisi belirlenmesi adına çalışan personeldir. Firmalara göre yeni müşteri bulmak, müşteri ihtiyaçlarını tespit etmek ve çözüm odaklı çalışarak ürün veya hizmeti geliştirmek, iş geliştirme departmanının temel görevlerindendir.
İş geliştirme aşamaları: İş geliştirme aşamaları arasında ilk sırada yer alan fırsat arama, sektör ve rakip hareketlerini ve beklentilerini takip etmek ve iyi izlemekten oluşuyor. Fizibilite çalışması, ortaya çıkarılan piyasa fırsatlarının, yeni ürün ve hizmetlerin hangileri uygulanmalıdır sorusuna cevap verilen aşamadır. İş Planı, yatırım planının ortaya konduğu iş geliştirme sürecidir. Farklı uygulamaların nasıl bir gelir getirdiğine dair önemli çalışmalar yapılır. Fiyatlandırma çalışmalarında önemli bir süreçtir. Projelendirme ve uygulama, proje koordinasyonunun başladığı aşamadır.
İş Geliştirme Yöntemleri Nasıl Uygulanır? İş geliştirme yöntemlerinin uygulanması için öncelikle hangi yöntemin kullanılması gerektiği belirlenmelidir. Genel olarak iş geliştirme yöntemleri belirlenirken şu adımlar uygulanır; İhtiyaç tespit edilir. Fikirler toplanır. Profesyonel destek alınır. Fikirler arasından en uygun olanı seçilir. En uygun iş geliştirme yöntemi belirlendikten sonra ise şunlar yapılabilir;
Öncelikle işteki sorun bulunmalıdır. Projelendirme için strateji oluşturulmalıdır. Proje bir örnek üzerinde uygulanmalıdır. Örnek incelenmeli, hatalar gözlemlenmeli ve düzeltilmeli. Büyük sorunları hallettikten sonra küçük hatalara odaklanılmalı ve düzeltilmeli. Uygulamaya koyulduğunda ise ani ve keskin bir sonuç beklemeden önce zaman verilmeli. Varsa son hatalar da tespit edilmeli, düzeltilmeli ve sistem benimsenmelidir. Ayrıca seçilen yöntemin uygulanması için çalışanlar ikna edilmelidir. Çünkü çalışanların bu değişime direnmesi, gevşek davranması, iş geliştirme yönteminin uygulanmasının önünde engel oluşturabilmektedir. Öncelikle bu husus giderilmelidir.

Sonuç olarak şirkette verimlilik ve karlılık bekleniyorsa iş geliştirme o şirketin olmazsa olmazıdır. Böyle bir departman ve /veya sorumlusu yoksa verimlilik ve gelişme beklenemez.


İlhan TANRIYAR / Proje ve Yönetim Danışmanı
www.ilhantanriyar.com