HEDEF KİTLE ANALİZİ

“Hiçbir ticari faaliyetin analizi yapılmadan, ölçümlemesi olmadan başarısı değerlendirilemez.“

Hedef kitle analizi tüm pazarlama stratejilerinin temel bileşenidir. Hedef kitlenizin psikolojik durumu, hedefleri, sürekli olarak karşılaştıkları sorunlar, tutum ve inançları, değerleri ve eğilimleri, satın alma kararlarını etkileyen faktörler gibi etkenler pazarlama stratejilerini doğru belirlemenize, doğru kişilere, gruplara ulaşabilmenize imkan sağlayacaktır. Pazarın tümüne servis sağlamak birçok durumda zordur, bu yüzden pazarda belirlenen bir segment üzerine yoğunlaşmak firmanın pazarda farklılaşmasını kolaylaştırır Segmentasyon pazarın belli ortak karakteristiklere sahip homojen gruplara bölünmesini sağlayan bir pazarlama çalışmasıdır Hedefleme yapılırken belirlenen segmentlerden bir veya birkaçı seçilebilir. Dijital mecralarda markasını, ürünlerini ve hizmetlerini daha fazla kişiye ulaştırmak isteyen herkesin öncelikle hedef kitlesini belirlemeli daha sonra hedef kitle analizi’ni mutlaka yapmalıdır.
Hedef Kitle Belirlemenin Önemi : Bir markanın, ürünün ya da fikrin istenilen başarıya ulaşmasında hedef kitlenin doğru biçimde belirlenmesi hayati bir öneme sahiptir.Hedef kitlesi belirlenemeyen ya da yanlış belirlenen bir pazarlama ile çoğu zaman başarılı sonuçlar elde edilemez. Özellikle kimlerle, hangi gruplara hitap edeceğinizi bilmediğinizde güçlü, tutarlı bir marka algısı meydana getirmek zor olacaktır.Sonuç olarak doğru ve ilgili kitleye doğru bir dille ve doğru iletişim kanalları ile ulaşan markalar uzun vadede başarıyı yakalayacaklardır.
Hedef kitle analizi nasıl yapılır? Mevcut müşteri kitlenizle işe başlayın. Eğer belli bir süredir internetten satış yapıyorsanız, mevcut bir hedef kitleniz oluşmuştur. Bu mevcut hedef kitleyi inceleyerek işe koyulabilirsiniz. Mevcut bir hedef kitleniz bulunuyorsa, onları incelemeniz ve onlar hakkında bilgi toplamanız daha kolay olacaktır. Bu süreçte, onların geçmiş alışverişlerini inceleyebilir, alışveriş yaptıkları konumları belirleyebilir, anketler düzenleyerek onların demografik yapılarıyla ilgili bilgi alabilir ve alışveriş alışkanlıkları ile ödeme yöntemleri hakkında bilgi toplayabilirsiniz. Bu bilgiler üzerine çalışarak, ideal müşteri profiliniz hakkında birçok bilgiyi ortaya çıkartmaya başlayabilirsiniz. Eğer mevcut hedef kitlenizi değiştirmek istiyorsanız;bu durumda da geçmişte yaptığınız pazarlama, reklam ve satış stratejilerinizi değiştirerek, yeni bir plan ile yola çıkmanız gerekir. Bu durumda da yazının devamındaki adımları takip edebilirsiniz.
ideal hedef kitlenizi tanımlayın: Araştırma sürecine girmeden önce ulaşmak istediğiniz ve markanız için doğru olan ideal hedef kitlenizi tanımlayarak işe başlayın.
Hedef kitlenizi bölün: Hedef kitleniz farklı bölümlerden oluşabilir. Bu bölümleri daha da detaylandırmak için alt bölümlerinizi oluşturmanız önemlidir. Çünkü bu bölümlere göre farklı pazarlama ve reklam çalışmaları yaparak, farklı fiyatlandırma stratejileri uygulamanız gerekebilir.
Mümkün olduğunca veri toplayın : Hedef kitleniz hakkında kayıt yaparak, onları daha iyi tanımak için mümkün olduğunca veri toplamaya çalışmalısınız. Bunun için internet üzerindeki rapor ve araştırmaları okuyabilir, sokak anketleri ile tüketicilere ulaşabilir, sosyal ağlar üzerinden anketler yapabilir, e-posta çalışmalarınızla mevcut müşterilerinizle görüşerek, onlar hakkında bilgi toplamaya çalışabilirsiniz. Sosyal medya hesaplarınızın istatistikler özelliği ile de takipçileriniz hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz.
Ürünlerinizin çözdüğü sorunlar neler? Hedef kitle analizi yapmak için ürünlerinizin de tüketicilerin hangi sorunlarını çözdüğünü belirlemeniz gerekir. Böylelikle ideal müşteri kitlesine ulaşmak için ürünlerinizden yola çıkmış olursunuz. Ürünleriniz hangi tüketicilere daha uygun, onlara nasıl faydalar sağlıyor ve onların günlük hayattaki hangi sorunlarını çözüyor? Bu soruların yanıtlarını verdiğinizde, nasıl bir müşteri profiline hitap etmeniz gerektiği hakkında da bilgi sahibi olacaksınız.
Rekabeti analiz edin : Doğrudan sizinle rakip olan firmaların hedef kitlelerini analiz etmeniz, onların reklam, pazarlama ve fiyatlandırma politikalarını incelemeniz, onların ulaştıkları hedef kitle hakkında da bilgi edinmenizi sağlar.
Hedef kitle analizi sürecinde, tüketicilere nasıl ve nerede ulaşacağınızı da belirlemeniz gerekir. Bunun için ideal kitlenizin, hangi mecralarda daha aktif bir şekilde vakit geçirdiklerini ve onlara hangi kanallar üzerinden ulaşabileceğinizi de belirlemeniz gerekir. Unutulmamalıdır ki ölçümlenmeyen faaliyet senin değildir.


İlhan TANRIYAR / Proje ve Yönetim Danışmanı
www.ilhantanriyar.com