DİJİTAL PAZARLAMA ETKİNLİĞİ

Günümüzde kendine geniş bir alan bulan pazarlamanın dijitalleşme ile entegre bir birliktelik sağlaması kaçınılmaz hale gelmiş ve “Dijital Pazarlama” kavramı satış için vazgeçilmez bir konuma yükselmiştir.

Hiç şüphesiz 21. yüzyılın en büyük buluşlarından biri olan internetin kullanımının artmasıyla birlikte; enformasyonun üretimi ve dağıtımı da hız kazanmıştır. Bu hızlı değişim ve dağıtım süreci bireyi ve sosyal yaşamı etkilemiş, üretim-tüketim ilişkilerini değiştirmiştir. Tüketici hiç olmadığı kadar güç kazanmıştır. Dolayısıyla kuruluşların hedef kitleleri ve mevcut müşterileri ile olan iletişim biçimleri farklı bir eksene kaymıştır. İnternet ağırlıklı olan bu eksen, dijital pazarlamayı doğurmuş ve bu kavramı birçok firmanın gündemine hiç çıkmayacak şekilde yerleştirmiştir. Dijital pazarlama kavramını tam olarak anlayabilmek için; öncelikle bu dönüşümü ve değişimi çözümlememiz gerekir. Bu gün için pazarlama, satış odağının dışına çıkmış; üretim sürecini ve satın alma davranışından sonraki süreci de içine almaya başlamıştır. Kendine böylesine geniş bir alan hazırlayan bu kavramın dijitalleşme ile entegre bir birliktelik sağlaması kaçınılmaz hale gelmiş ve “Dijital Pazarlama” kavramı satış için vazgeçilmez bir konuma yükselmiştir.
Dijital Pazarlama Nedir? Dijital pazarlama, bilgisayar, tablet, cep telefonu gibi elektronik ortamlarda ürün yada hizmetlerin tanıtıldığı pazarlama aracıdır. Dijital pazarlamayı geleneksel pazarlamayla karşılaştırırsak, yapılan işlemlerin performansını daha doğru ölçmek mümkün olmaktadır. Dijital pazarlama yöntemleri ile birden fazla kanalı kullanarak marka bilinirliğini artırabilir ve satış potansiyelinizi yükseltebilirsiniz. Dijital pazarlama; hizmet veya ürünleriniz ile ilgili yapılan tüm online aksiyonları kapsar. Bu bağlamda online mecralarda markanızın konumlandırılması, itibarının ve bilinirliğinin arttırılması ve reklam faaliyetlerinizin yönetilmesi gibi hizmetler sağlanır. Dijital mecralarda sürdürülebilir bir varlığınızın olması için gerekli analizlerin yapılması, sosyal gözlem ve müşteri geri dönüşlerinin alınması; ardından diğer tüm mecralarla ve müşterileriniz ile entegreli bir şekilde güncelleme ve revizelerin optimum düzeyde yapılması gerekmektedir. Bu da hazırlanacak olan raporlar vasıtasıyla gerçekleşir. Bu raporlar sonucunda elde edilen veriler doğrultusunda, dijital içerikleriniz hedef kitle ve kurumsal kimliğiniz ile uyumlu olacak şekilde hazırlanmalı, doğru ve etkin medya planlamaları yapılmalıdır.
Sosyal medya ağları da dijital pazarlama stratejilerinde büyük önem kazanıyor.Twitter, Facebook ve Linkedin başta olmak üzere kullanıcı sayısı fazla olan sosyal ağlar marka bilirliğini artırmak ve ziyaretlerin satışa dönüşümde etkin olarak kullanılmaktadır. Youtube dünyanın başta gelen video izleme kanalı olarak görülmektedir bu nedenle youtube üzerinden yapılacak çalışmalar da önem kazanmaktadır. E-posta ile pazarlama da hedefe doğrudan ulaştığından bire bir pazarlamada etkin yollardan biridir. Kampanya e-postaları, kişiye veya firmaya özel ürün teklifleri, e-bülten gönderimi gibi içerikler e-posta yoluyla sağlanabilir.
Dijital Pazarlama Değerlendirilmesi; Dijital pazarlamada geri dönüşümleri ölçmek ve değerlendirmek büyük önem taşır. Hangi yöntemi seçerseniz seçin geri dönüşümler olumlu gitmediğinde yaptığınız adımları tekrar gözden geçirip belki farklı bir kanala yoğunlaşmak isteyebilirsiniz. Doğru ürün veya hizmetle, doğru kampanya ile ve doğru platformda yoğunlaşmak geri dönüşleri de artıracaktır.
Dijital Pazarlama Yöneticisi; Bir işletme, öncelikle kendi ürün veya hizmetlerini tanıtan pazarlama kampanyalarının geliştirilmesi, uygulanması ve yönetilmesinden sorumludur. Dijital alandaki marka bilinirliğini artırmanın yanı sıra web sitesi trafiğini artırma ve potansiyel müşterileri edinmede önemli bir rol oynar.
Müşteri Hizmetleri Yönetiminde Ne Yapmalısınız?
1- Her yerde hızlı olun. Cevap verme sürenizin çok önemli olduğunu unutmayın, özellikle sosyal platformlarda.
2- Gereksiz cevaplar vermeyin. Müşterilerinizin sorularına mümkün olan en gerçek cevapları vermeye çalışın.
3- Müşterileri suçlamayı bırakın, soğukkanlı olun. İşletmelerin inanmak istediklerinin aksine yaşanan problemlerin büyük bölümü müşterinin hatası olmuyor.
4- Müşteri şikayetlerini dikkate alın. Kısaca özetlemek gerekirse müşterilerinize internet üzerinden nasıl davrandığınız, nasıl pazarlama yaptığınıza bağlıdır.
Müşterileriniz için birinci sınıf deneyimler oluşturun; Hangi yollarla müşteri deneyimini ölçebiliriz? Pazarlama planlarımızda ve yönetim kurulu toplantılarımızda sıklıkla bahsettiğimiz bu müşteri deneyiminin boyutları neler? Bunların hepsi üzerine düşünülmesi gereken sorulardır. Eğer müşterileriniz için olumlu ve dikkate değer deneyimler oluşturmak istiyorsanız, onlara etkili müşteri hizmetleri sunmalısınız. Bu gün dünyada yükselen trendlerden birisi e-Mail pazarlamasıdır. Çünki, e-mail pazarlaması firmalara lokasyondan bağımsız ihtiyaç duyduğu ürün veya hizmeti gösteriyor. Her firma müşterilerinden e-maillerinin geri dönüşümü oranını kendileri tespit edebilirler. Pazarlamanın gelişimi için pazarlama otomasyonu yazılımı yapılması gerekir.Bu yazılımla şirketler müşterilerine daha esnek ,daha süratli ve daha iyi hizmet verilebilmektedir. Bunun üzerine yapay zeka eklenebilmesi için her firma - müşteri ve ürün üçgeni analiz edilerek veri tabanı çeşitlendirilir. Ancak E-posta göndermek tek başına yeterli değildir. E-mail yoluyla satışlarını artırmak isteyen firmalar şu hususlara dikkat etmesinde fayda vardır. Öncelikle iyi başlık atın. İçerikle uyumlu doğru bir başlık çok önemlidir. Alt açıklamalar kampanyaya uygun şekilde olmalı, İçeriğinizi görsel ve önerilerle destekleyin. Metnin içersinde web sayfasına yönlendirecek linkler koyun, Mail’iniz mobil ve masaüstü uyumlu olmalıdır.
Dijitalleşmenizin hayırlı olması dileklerimle…


İlhan TANRIYAR / Proje ve Yönetim Danışmanı
www.ilhantanriyar.com