DİJİTAL DÖNÜŞÜME GEÇMELİ MİYİZ?

“Modern dünyaya ayak uydurmak ve rekabet avantajı sağlamak isteyen her kurumun başlaması gereken bu gelişme geleceğe bugünden hazırlanmış bir kurum kültürüdür.“

Teknolojinin artan bir hızla geliştiği yeni dünyada şirketler de bu hıza ayak uydurmak durumunda. Bunu sağlamanın en etkili yolu ise doğru şekillendirilmiş bir Dijital Dönüşüm programından geçiyor.
Dijital Dönüşüm. İlk başta teknolojinin iş dünyasına kattığı moda kavramlardan biri gibi görünse de kurumların tüm iç süreçlerini, iş yapış şekillerini, müşterileriyle ilişkilerini ve gelecek planlarını yenileyen bir kavram söz konusu olan. Modern dünyaya ayak uydurmak ve rekabet avantajı sağlamak isteyen her kurumun başlaması gereken bu çabanın sonucu ise geleceğe bugünden hazırlanmış kurum kültürü.
Adında “dijital” kelimesi geçmekle birlikte, dijital dönüşüm kavramı yalnızca daha fazla bilgisayar, daha çok veri ve daha çok yazılım anlamına gelmemekte; gerçek karşılığı için kurum içindeki tüm süreçlere yenilik aşılayan bir dizi kapsamlı yenilik demek mümkün.
Dijital Dönüşüm’e geçiş yapan işletmeler, mevcut ya da yeni yapıyla birlikte çok daha fazla veriye sahip olur. Böylece en küçük aile işletmesinden binlerce çalışana sahip büyük gruplara kadar tüm işletme tipleri için artık “veriyi temel alan” bir dönem başlamış olur. Üretilen ve toplanan her bir veri uygun altyapı üzerinde doğru segmentasyon ve uygulamalarla değerli hale getirilir. Dijital Dönüşüm’e geçiş yapan işletmeler bu verileri kullanarak hem kurumsal verimlilik hem de müşteri memnuniyetini artıran yeni uygulamalar ile ürün ve çözümleri devreye alır. Yani işin odağında yalnızca hız kazanmak değil, işletmenin tüm geleceğini etkileyecek bir yenilik bulunmaktadır. Her bir işletme, ölçeği ne olursa olsun müşterileri için yeni ürün ve hizmetler geliştirirken bunu en optimal seviyede gerçekleştirmelidir. Bunun içinse müşteriyi ve kendi iç süreçlerini daha yakından tanımak, onların ihtiyaçlarını doğru tespit etmek ve yoğun rekabette geleceğe hazırlanmak gerekir.
Dijital Dönüşümün Şirketinize Sağlayacağı Faydalar nelerdir? İnternet teknolojilerinin gelişmesi ve yaygınlaşması ile dijitalleşmenin etkileri günümüzde iş dünyasının tüm sektörlerinde görülmeye başlandı. İleri görüşlü şirketler çağın gerisinde kalmamak adına iş süreçlerini ve stratejilerini dijitale dönüştürüyor. Şirketler; insan kaynakları, vergilendirme ve muhasebe gibi farklı süreçlere yönelik çözümlerden faydalanarak uygun bir dijital dönüşüm sağlayabiliyor ve bu süreçlerde çeşitli avantajlar elde edebiliyor.
1. Verimlilik Artışı : İş süreçlerinde kullanılan, iş yükünü artıran ve zaman kaybettiren geleneksel yöntemler dijital dönüşüm sayesinde yerini daha etkin ve hızlı yöntemlere bırakıyor. Bu yöntemler sayesinde iş süreçleri daha hızlı ve etkin bir şekilde gerçekleştirilerek, verimlilik artışı sağlanabiliyor. Ayrıca, geleneksel yöntemler ile gerçekleştirilen iş süreçlerinde ortaya çıkan hata payı dijital yöntemlerin kullanılması ile büyük ölçüde ortadan kaldırılabiliyor. Bu durum da iş süreçlerinin ve çeşitli stratejilerin daha başarılı bir şekilde gerçekleştirilebilmesini sağlıyor.
2. Çalışan Mutluluğu ve Motivasyonu : Şirketlerin dijital dönüşümünü gerçekleştirmesi, çalışan mutluluğu ve motivasyonu üzerinde olumlu etki gösterebiliyor. Sorumlu oldukları iş süreçlerini dijital yollar ile gerçekleştiren çalışanlar operasyonel işler ile gereksiz zaman harcamadan odaklanılmaları gereken noktalara yönelerek daha verimli ve başarılı sonuçlar alabiliyorlar. Böylece, dijitalleşme sayesinde başarı ve verimlilik ile doğru orantılı olarak çalışanların mutluluk ve motivasyonu da artış gösterir. Bununla birlikte, şirketlerin dijital dönüşüm ile kurum kültürü de genişletilerek çalışan memnuniyetine katkı sağlanabilir.
3. Operasyonel Kolaylık : Dijital dönüşümün şirketlere sağladığı bir diğer avantaj operasyonel kolaylıktır. Dijital dönüşüm ile şirketlerin tüm verileri dijital ortama aktarıldığı için ihtiyaç duyulan veriler anında kolay bir şekilde işlemlenebiliyor. Böylece şirketler, dijital çözümler sayesinde gelen operasyonel kolaylıkla raporlama, sorgulama, denetleme gibi iş yüklerini büyük ölçüde azaltarak, iş süreçlerine yönelik daha hızlı aksiyon alabiliyorlar. Bu süreçte kazanılan zaman çalışanlar tarafından farklı işler veya süreçlerde değerlendirilebilir, kalan zamanla iş verimliliğine de katkı sağlanabilir.
4. Zamandan Tasarruf : Dijital dönüşüm sayesinde, şirketlerin iş süreçlerinin verimliliği artıyor, çalışan memnuniyeti yükseliyor ve operasyonel süreçlerin kolaylaşıyor. Böylece şirketler iş süreçleri ve diğer faaliyetlerden zaman tasarrufu sağlayabiliyor. Geleneksel yöntemler ile çok uzun vakit alan işleri dijital çözümler ile gerçekleştirmenin en büyük getirisi zaman tasarrufu oluyor. Böylece, şirketin başarısına katkı sağlayacak yeni iş süreçlerine ve diğer şirket içi faaliyetlere daha kolay bir şekilde yönelmek mümkün oluyor.
Sonuç olarak; Günümüzde bir şirketin dijital dünyada var olmaması düşünülemez. Şirketin doğru bir e-ticaret ve veri altyapısı kurmasından web sitesi ve etkili pazarlamaya, bu dijital dönüşümde göz atılması gereken birçok alan vardır. Şirketinizin büyümesine daha fazla katkı ve hız kazandırabilmek için günümüzde dijital anlamda uygulamaları tercih edin. Ticaretinizi e-ticaret kurallarıyla ve online hedef kitlelere ulaşmadaki etkinliğinizle dijital adımlarınızı keşfedin. Sakın geç kalmayın....


İlhan TANRIYAR / Proje ve Yönetim Danışmanı
www.ilhantanriyar.com